NARMAs kompetanseprogram for forskningsadministrasjon har fått to-årig støtte av Forskningsrådet gjennom ordningen PES- rammebevilgning. Kompetanseprogrammet er et bidrag i kompetanseutviklingsarbeidet for norsk forskningsadministrasjon.
NARMAs Kompetanseprogram startet som et pilotprosjekt i perioden 2017-2019 og har siden den gang etablert en kursportefølje som tilbys for forskningsadministrative på 3 nivåer: begynner-, videregående- og ledernivå.
NARMAs Kompetanseprogram er et komplementært tilbud til Forskningsrådets Horisont Europa-kurs og vil vektlegge forsknings-administrasjonens profesjonalisering av rollen og erfaringsdeling mellom institusjonene. Det forskningsadministrative støtteapparat trenger kompetansetilbud som gir mulighet for utvikling av både tekniske og overførbare ferdigheter, Forskningsrådets kurstilbud vektlegger det førstnevnte mens NARMAs Kompetanseprogram vektlegger de overførbare ferdighetene.
Profesjonell forskningsstøtte er viktig for å lykkes med hele verdikjeden av forskningsaktiviteter, og det er fortsatt et behov for kompetanseutvikling av forskningsadministrasjon for å sikre god deltakelse og utnyttelse av Horisont Europa og ERA- aktivitetene gjennom riktig veilednings- og mobiliseringsarbeidet ved forskningsinstitusjoner i Norge.
«Dette er veldig gode nyheter! Vi er veldig glad for denne viktige støtten fra Forskningsrådet. Det gjør det mulig for NARMA å videreføre et etterspurt tilbud for kompetanseutvikling og nettverksbygging for forskningsadministrasjon i Norge. Vi ser nå frem til å videreutvikle Kompetanseprogrammet sammen med våre medlemsinstitusjoner», sier Heidi Espedal, leder for NARMAs Arbeidsutvalg.
Erfaringsdeling og tverrinstitusjonell kompetanseutvikling
Det forskningsadministrative støtteapparat ved institusjoner har ansvar for et bredt omfang av oppgaver knyttet til det forskningsadministrative arbeidet. Noen av de viktigste oppgavene er å kartlegge, forstå, oversette og formidle det stadig endrede finansieringslandskapet, støtte opp om institusjonenes forskningsstrategiske satsinger og bistå forskere i konkurransen om eksterne midler.
Målet med NARMAs Kompetanseprogram er å bidra til å bevisstgjøre om og synliggjøre rollen til forskningsadministrasjonen, bidra til en profesjonalisering av rollen og ikke minst være en nasjonal arena for erfaringsutveksling for det forskningsadministrative støtteapparatet.
– Det som har vært noe av tanken bak etableringen av NARMAs Kompetanseprogram har vært å kunne tilby en arena som både kan bidra til kompetanseutvikling og erfaringsdeling blant UH-institusjonene og andre aktører. Dette gir muligheter til å bygge den forskningsadministrative kompetansen innad i egen organisasjon og samtidig lære på tvers av institusjoner, sier Hege Nedberg, medlem av Kompetanseprogrammets eget Fagteam.
Fleksibelt kurstilbud fra høsten 2021
Kurstilbudet i Kompetanseprogrammet består av et innføringskurs for nybegynnere, et videregående kurs for mer erfarne forskningsadministratorer og et lederseminar for forskningsadministrativ ledelse. Kompetanseprogrammet tilbys gjennom fleksible og samlingsbaserte kurs som kan kombineres med arbeid. Hvert kurs består normalt av to samlinger á to dager per samling og gjennomføres over en periode på 2-4 måneder. Lederseminaret tilbys som et 1-2 dagers seminar. Les mer om Kompetanseprogrammet under Kompetanseutvikling på nettsidene våre: Kompetanseportal
I løpet av august (uke 33) åpnes det for påmelding til det Videregående kurset i Kompetanseprogrammet, med samlinger i okt/nov. 2021 og januar 2022. Nærmere informasjon om kursets innhold og hvordan du melder deg på vil publiseres fortløpende fra august.
Kompetanseprogrammets innhold vil bygge på faglige presentasjoner, målrettede praktiske øvelser og erfaringsdeling mellom deltakerne. Kompetanseprogrammets Fagteam, som består av representanter fra ulike UH-institusjoner, har ansvar for utvikling og kvalitetssikring av kompetansetilbudet, og har samlet sett mangeårig erfaring innen forskningsadministrasjon og kompetanseutvikling.
– Grunnet omstendighetene det siste året har vi måttet utsette tidligere planlagte tilbud i Kompetanseprogrammet, men med Forskningsrådets tildeling og forhåpentligvis bedring i situasjonen er NARMA og Fagteamet klart til å gi deltakerne et godt og etterlengtet kompetansetilbud, sier Nichole Elgueta Silva, medlem av Fagteamet.
Les mer om Forskningsrådets tildeling av midler «250 millioner til prosjektetablering for søkere til EUs Horisont Europa»
Tekst: Nichole E. Silva, Fagteamet