Den 25. oktober inviterte NARMA og NTNU Universitetsbiblioteket til workshop om datahåndteringsplaner. Workshopen ble holdt på Nova kino i Trondheim, og inkludert inviterte innledere var det over 90 deltakere.
Etter en kort innledning som beskrev dagens status med tanke på formelle krav, både fra Kunnskapsdepartementet og forskningsfinansiører, ble UiTs tjenester for forskningsdata presentert. I tillegg til gode råd om hvordan slike tjenester kan organiseres, fikk deltakerne en grundig innføring i emner som bør inkluderes i en datahåndteringsplan, og til forskningsdatahåndtering generelt. Senere på dagen fikk deltakerne også se hvordan ETH Zürich organiserer sin forskerstøtte knyttet til DMP og forskningsdata.
Det finnes flere nyttige verktøy som kan hjelpe forskere når de skal sette opp en datahåndteringsplan (DMP). På workshopen ble de verktøyene som er mest aktuelle i Norge presentert: easyDMP fra UNINETT Sigma2, BIRD fra Unit/BIBSYS, samt NSD sitt DMP-verktøy. I tillegg ble relaterte tjenester og funksjonalitet knyttet til bla forskningsdata beskrevet, også med tanke på fremtidig utvikling.
Programmet ble avsluttet med innledere fra NSD og ETH Zürich, som kom med konkrete eksempler på hvordan en DMP kan se ut og hvordan spørsmål kan besvares, samt tips og råd knyttet til veiledning av forskere. I løpet av hele dagen ble det stilt flere spørsmål fra salen og det ble også mange interessante diskusjoner underveis, både i forbindelse med programmet og i løpet av pausene.