Kjenner du Lisa Tønne godt nok?

Lisa Tønne. FOTO: Eva Beate Strømsted

Lisa Tønne har vært komiker i 18 år. FOTO: Eva Beate Strømsted

Den norske komikeren forteller om seg selv.

– Beskriv deg selv …

– Med få ord så vil jeg si at jeg er et menneske med stort sett ganske godt humør, forhåpentligvis så er det flere enn meg som synes at jeg er morsom. Jeg er også lojal, snill, hissig. Jeg kan fyre meg opp av ganske mye for jeg er veldig engasjert.

– Du har vært komiker i 18 år. I hvilken sammenheng forstod du at du ville bli en komiker?

– Det har egentlig bare blitt sånn, jeg har ikke helt skjønt når jeg tok et bevisst valg om det. Men jeg har alltid likt å stå på scenen og underholde. Det at jeg ble komiker skjedde naturlig. Jeg gikk jo utdannet musikalartist ved Bårdar Akademiet, hvor jeg ofte fikk de morsomme rollene. Var det en heks, så var det henne jeg fikk.

– Har det skjedd mye innen yrket i løpet av denne perioden?

– Ja, det har kommet veldig mange flere til og man har forstått sjangeren stand-up mer og mer. Da vi begynte så var alt mye mer stivere, vi var mer bevisste om hvordan vi skulle være på scenen, mens den sjangeren er mye mer friere nå og det er det jeg liker så godt med den. Alt er lov så lenge folk ler!

– Skriver du alle tekstene dine selv eller samarbeider du med noen tekstforfattere?

– Jeg skriver eget materiale. Noen av historiene er basert på ekte historier, men man går inn og ut av hva som er sannhet og hva som er løgn. Du spriter jo opp en historie for å gjøre den morsommere enn hva den var.

– Synes du at det er noen likhetstrekk mellom en komiker og en karikaturtegner?

– På en måte så er det det, fordi det handler om å kommentere nå. En karikaturtegner karikerer også en sannhet og det er det vi komikere gjør. Når vi går inn og ut av en sannhet, så tar man en virkelighet og karikerer den og setter den på spissen. For min del så liker jeg å reflektere og speile mye av det samfunnet vi lever i. Mye av tematikken henter jeg fra det som skjer i mitt eget liv og i verden.

– Hva er det som inspirerer deg?

– Det er mye som inspirerer meg. Når jeg blir engasjert i ting og jeg merker at jeg får gehør for engasjementet så inspirer det meg. Jeg blir engasjert av veldig mye, alt fra feminisme til debatter om ytringsfrihet.

– Føler du at du må legge bånd på deg selv for å ikke krenke noen?

– Jeg er ikke politisk korrekt og jeg mener at man kan tulle med alt hvis man gjør det på riktig måte. Du merker fort på omverdenen hvis du bommer. Jeg har absolutt opplevd å motta negative reaksjoner. Det er veldig lett å krenke folk, men for en komiker så er det også veldig vanskelig å unngå å krenke folk. Med en gang jeg kommenterer noe annet enn meg selv, så står man i fare for å krenke noen og det kan jeg rett og slett ikke ta hensyn til for da dør mitt yrket.

– Blir du noen gang flau over hva du sier under showet?

– Nja, jeg kan absolutt bli flau. Jeg har jo denne podcasten Tusvik & Tønne, som er Norges største podcast. Det hender at jeg noen ganger får en følelse av fylleangst etter å ha hatt en podcast fordi jeg har blitt så engasjert, og slengt så mye ut av meg, at jeg må legge meg flat etterpå. Det jeg tenker at det er en del av yrket; man må være modig, man må slenge seg utpå og tørre å bomme hvis man skal klare å utvikle seg.

– Har du noen personlighetstrekk du ikke kan fordra ved deg selv?

– Absolutt! Vi har vel alle personlighetstrekk som man tenker at: ”Æsj! Det skulle jeg vært foruten”. Jeg har ikke et stort selvhat på generell basis, men selvfølgelig er det ting ved meg som jeg tenker at jeg hadde klart meg uten. Men jeg går ikke rundt og tenker at det er noe jeg misliker veldig sterkt ved meg selv. Det kan vel være i situasjoner at jeg tenker at: ”Fader, dette her skulle jeg ha taklet annerledes”. Jeg er ganske impulsiv og har følelsene utenpå og det er ikke vanskelig å vite hvor du har meg, for jeg er ikke noe mystisk.

– Hva er det man absolutt ikke kan være som komiker personlighetsmessig?

– Det er ikke noe man absolutt ikke kan være hvis man klarer å finne en måte å utnytte egenskapene sine på scenen. Du kan være verdens mest introverte person, men hvis du har nok selvinnsikt og trygghet i deg selv så kan du også få det til å funke. Så jeg vil jo si at hvis du mestrer deg selv, altså hvis du klarer å bruke det du anser som dine negative sider til din fordel, så er det ingenting som stopper deg i å være komiker.

– Har du noen gang tenkt at livet ditt kunne ha sett helt annerledes ut dersom du forble i Iran? I så fall, hva har du forestilt deg?

– Ja, jeg ville mest sannsynlig vært steinet for lenge siden! Det er det jeg har sett for meg. Jeg kunne jo ikke ha levd det livet jeg lever her, så jeg er veldig glad for at det ble som det ble.

– Hvor ser du deg selv om ti år?

– Jeg håper jeg lever …